Видове филтърни помпи за басейн

No Comments »

За да се пречисти водата в басейна тя трябва да се отведе до филтърната система, да се филтрира и да се върне обратно в басейна.  Тази трудна за дача се изпълнява от филтърната помпа.  Не сравнявайте помпата за басейн с другите помпи, които се използват за пренос на вода.

Помпата за басейн трябва да притежава редица важни качества:

  •  да издържа на висока концентрация на хлор, който се използва за дезинфекция на водата
  • да е самозасмукваща, защото често се налага да се монтира по – високо от нивото на водата в басейна и трябва сама да засмуква водата от басейна
  • до известна степен трябва да може да поема замърсявания, защото предфилтърът й невинаги успява да задържи всички замърсители
  • да работи тихо за да не смущава къпещите се в басейна  както и почиващите около него хора
  •  не на последно място помпата за басейн трябва да е икономична, защото често се налага да работи непрекъснато по  24 часа на ден

 

Съществуват три вида филтрационни помпи за басейн: помпа с една скорост, помпа с две скорости и помпа с променлива скорост.

 

Помпите с една скорост са най – често срещаните помпи, които се използват от години. Веднъж пусната, помпата работи с една и съща скорост. Тези помпи са най – евтини като първоначална инвестиция, но в същото време са доста шумни и неикономични.

Помпите с две скорости са подобни на тези с една скорост. Разликата е, че те имат опция за по – бавна скорост, което е доста по – икономично от това помпата да работи постоянно на високи обороти.

Ако се чудите кога да пускате помпата да работи на бърза или бавна скорост, повечето хора я оставят да работи 24 часа в денонощието на бавна скорост и включват бързата скорост когато трябва да се почисти дъното с вакуумна четка, когато се пуска отопление ( защото изисква по – силен воден поток) или когато във водата има паднали листа за да може течението да ги избута по – бързо към скимерите.

Помпите с две скорости са малко по – скъпи от тези с една скорост.

помпа за басейн с променлива скорост "Speck Badu Eco flow"

помпа за басейн с променлива скорост „Speck Badu Eco flow“

Помпите с променлива скорост се различават коренно  от предните два модела помпи. За разлика от неефикасните индукционни двигатели, които се използват при помпите с една и две скорости, помпите с променлива скорост притежават двигател с постоянни магнити ( Permanent Magnet Motor). Същият тип двигател се използва и при електрическите автомобили.

Помпите с променлива скорост могат да работят на бавни, средни и бързи обороти.  Желаната скорост може да избере от вградения в помпата дисплей.  Когато помпата работи на бавни обороти, се получава много по – малко триене, което прави цялата система по – ефикасна и икономична.

Помпите с променлива скорост работят много по – тихо в сравнение с другите помпи. Също така те вибрират по – малко и не загряват толкова. Изследвания са доказали, че помпите с променлива скорост са с 90% по – ефикасни от стандартните помпи с една скорост.

На нашата интернет страница можете да научите повече за помпите за басейн с променлива скорост.

 

 

Leave a Reply