Какво трябва да знаем преди да напълним басейна с вода от кладенец?

No Comments »

Водата от кладенец често се използва за пълнене на басейни, защото е безплатна. Преди да напълним басейна с нея трябва да знаем, че с нея можем да си навлечем доста главоболия.

Много често водата от кладенец съдържа големи количества метални йони, предимно железни йони, които реагират отрицателно на хлорните продукти, които се използват за дезинфекция на водата в басейна.

След като сте напълнили басейна с вода от кладенец, много е вероятно  след няколко дни тя да се оцвети в кафяво. В най – лошия случай може да останат петна по вътрешната облицовка на басейна.

Затова преди да напълните басейна с вода от кладенец трябва да направите тест дали в нея се съдържат метали. Това става по следния начин: напълнете чиста и бяла пластмасова кофа с вода от кладенец и сложете в нея 10 гр хлор на гранули. Ако има метали във водата, тя ще се оцвети след един – два часа.

Ако цветът е зелен – водата съдържа малко количество метали

Ако цветът е кафяв – водата съдържа голямо количество метали

Ако цветът е черен – водата съдържа манган

 

При басейни с картушен филтър единственото решение е басейнът да се напълни с  вода от водопровода.

При басейни с пясъчен филтър решението е водата да се третира със специален препарат, който отстранява металите, съдържащи се във водата, без да се налага басейнът да се изпразва.

Остатъчните количества метали във водата се отстраняват с коагулант и обилни промивки на пясъчния филтър.

Ако мислите, че тези процедури са ви доста обстоятелствени, помислете дали не е по – добре още отначало да напълните басейна с вода от водопровода.

вода от кладенец с добавен хлор

вода от кладенец с добавен хлор

вода от кладенец без добавен хлор

вода от кладенец без добавен хлор

 

Leave a Reply