w
25 years
Отопление

За да се затопли водата в басейна е необходимо голямо количество енергия. Един киловатчас увеличава температурата на 860 литра вода с един градус. С интелигентна и екологична техника могат да се спестят много финансови средства.

Най-много топлина се губи при изпарението на водата. Затова разходите за затопляне на водата могат да се намалят значително, ако си набавите покривало за басейна.

Съществуват следните начини за отоплението на басейни: с електрически нагревател, чрез слънчеви колектори или абсорбатори, чрез централното парно и с термопомпа.

Особено внимание искаме да обърнем на слънчевите колектори и термопомпите, защото отопляването на басейна с тях е много по-евтино отколкото с електрически нагреватели или през централното парно. Соларният колектор функционира по следния начин: когато колекторът се нагрее от слънцето, водата, която минава през него го охлажда като му отнема топлината и я транспортира към басейна. В режим на работа колекторът трябва да не е топъл. Ако е топъл, значи има загуба на топлина.

Как се изчислява необходимата площ на колекторите? В зависимост от площта на басейна, площта на колекторите трябва да е половината или 2/3 от тази на басейна. За басейн с площ 10 кв.м. колекторите трябва да заемат 5 - 7 кв.м. площ.

Термопомпата поема енергия от въздуха и я предава на басейна, при което на 5 киловата отдадена енергия помпата изразходва едва 1 киловат енергия. От решаващо значение за термопомпата е топлината на въздуха. Колкото по-топъл е той, толкова по-добре тя отоплява басейна. Благодарение на термопомпата басейнът може да се ползва още от пролетта до есента.

ОтоплениеОтопление